Om företaget 

 

Enskärs Sjötransport grundades 1982 av Allan Karlsson och Pär Jansson.

 

Allan och Pär utövade passagerartrafik åt två olika taxibåtföretag i Tjockö-området på 70-talet. De fick förfrågan om att köpa in båtarna, och insåg att det skulle vara bättre att samarbeta än att konkurrera med varandra.

Man köpte båten TIIR, en något ombyggd fiskebåt som tog 38 passagerare, BERGHÖK 8 som tog 28 passagerare (kallades även för "Skräcken" för den gjorde så stora svall och för att den var så ful) och en TARGA 25 som för övrigt var den första Targan som importerades till Sverige. Efter ett antal år blev dock båtarna för små för att klara av det ökade passagerarantalet. Då bestämde man sig för att bygga ett nytt fartyg med namnet LOTTINA. 1986 gjorde hon sin jungfrutur från ”Sydväst stålbåtar” i Kallhäll. Lottina hade då ett certifikat för 55 passagerare. Efter att ha sålt TIIR sattes LOTTINA in på turlistan Räfsnäs-Tjockö-Fejan. Redan året efter blev det ett nytt köp. Det var Taxibåten ATHENA som köptes från Röda bolaget i Stavsnäs. I samband med detta såldes BERGHÖK och TARGA 25.

 

1992 sålde företaget ATHENA för att istället köpa in det något större passagerarfartyget MONETA. År 2000 lämnade Enskärs Sjötransport den reguljära trafiken för att istället satsa på en renodlad taxibåtsverksamhet med enbart beställningsturer. LOTTINA och MONETA såldes då till Räfsnäs Sjötransport som fortsatte med den reguljära trafiken. Hemma i garaget hade Pär börjat att smida ihop en ny aluminiumbåt med vattenjet som blev sjösatt våren 2001. Den fick namnet SEA och är en av de taxibåtar som för närvarande är i gång i företaget. Den andra båten som köptes in hette VIKTORIA och var en finskbyggd taxibåt i plast som kunde transportera 11 personer. Den såldes för att ge plats åt ännu ett garage-nybygge i aluminium som heter ENA. För att klara trafiken på vintern så köptes en svävare år 2003.

Det senaste tillskottet i företaget var GLADAN som anskaffades 2010. Hon blev förlängd och utrustad med två nya maskiner under våren och sommaren 2012, och blev besiktad för trafik i ytterskärgården. Gladan kunde ta 30 personer i E-området och 24 personer i D-området. Gladan såldes år 2019.

 

 

 

Våra båtar

 

      

 

Rederiet består av taxibåtarna SEA och ENA som har en marschfart på ca 25 knop och kan ta upp till 12 passagerare vardera. Vi har även en svävare som vid isbelagt vatten kan transportera 3-4 passagerare.

 

Klicka på bilderna för mer information.

 

Enskärs Sjötransport © 2008 • info@enskarssjotransport.se • 070-692 83 83 (ej sms)

info@enskarssjotransport.se  070-692 83 83 (ej sms)